Dugnad: Norges nasjonalord

Visste du at dugnad er kåret til Norges nasjonalord? Det visste vi heller ikke, men når vi tenker over det er dugnad en integrert del av Norges kultur og historie. Ordet i seg selv kommer helt tilbake fra de norrøne tider, og betyr «god gjerning». Akkurat som selve aktiviteten handler om: å hjelpe enkeltpersoner, grupper, naboer, lokalsamfunn – og til og med nasjonen – med frivillig arbeid. Dette kan derfor være alt fra å hjelpe å bygge et nytt fellesområde i nabolaget, til å hjelpe noen å bygge et nytt tak på huset.

Dugnad er også i konstant endring, og et nytt konsept har oppstått: salgsdugnad.

Salgsdugnad er den nye dugnad

Salgsdugnad er det helt nye, og handler om å selge produkter til å tjene penger til noen gode formål, klasseturer, russebussen eller idrettslag. Dette er nå så populært at det er kommet flere leverandører på markedet som selger dugnadsprodukter. Dette kan være alt fra dopapir, julekort, kakebokser, tennbriketter, julenek og mye annet. Leverandørene prøver å gjøre det så enkelt som mulig for idrettslag, klasser og russebiler til å komme i gang med salget, og har som oftest laget en fortjenesteskalkulator som regner ut hvor mye de vil tjene.

Miljøvennlig dugnad

Ikke nok med at dugnadsånden generelt er god, så er det også flere leverandører for dugnadsprodukter som er kommet i gang med den grønne bølgen. Du kan for eksempel finne tennbriketter til dugnad som er bæredyktige, er CO2-nøytrale og er laget av bærekraftig skogbruk. Med andre ord FSC-merket. Du kan også finne leverandører som har gått sammen med blant annet WWF Verdens Naturfond, hvor en del av pengene går til veldedigheten, og er med på å støtte isbjørnene i Arktis. Dugnadsånden lever derfor sterkt videre, og med denne trenden ser det ikke ut til at det vil ha en ende.

admin